rapoarte-rosia

Evaluarea controversatului proiect minier de exploatare a mineralelor auro-argentifere de la Roșia Montană s-a dovedit a fi un proces îndelungat și dificil. Deși stagnarea decidenților poate fi parțial datorată mizei politice în urma ciocnirii dintre opinia publică și interesele investitorului, procesul decizional în sine este mai complicat decât pare la prima vedere. Datele disponibile despre acest caz arată că, pentru a cântări beneficiile și riscurile derulării proiectului, e nevoie de o analiză riguroasă și imparțială.

Pentru a facilita identificarea celei mai bune alternative pentru Roșia Montană, care să ţină cont de părerile şi interesele diferite ale celor implicaţi, OpenPolitics a realizat raportul Analiza procesului decizional în cazul Roșia MontanăCercetarea noastră arată că, deși proiectul RMGC s-a îmbunătățit considerabil în timp prin negocieri cu statul român, alternativa cea mai bună pentru dezvoltarea durabilă în Roșia Montană este turismul.

Cercetătorii OpenPolitics explică în continuare în ce condiţii un proiect turistic ar putea reprezenta soluţia pentru Roşia Montană, şi în ce context sau cine beneficiază mai degrabă fie de începerea exploatării de către RMGC, fie de oprirea proiectului.